AZDAVAY İLÇEMİZİ TAN..


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Per, 21 Kas 2024 ]
Toplam 65 ziyaret
45 benzersiz ziyaretçi

azdavay » AZDAVAYDA SOSYAL YAŞAM

NÜFUS

İlçe merkezinin nüfusu 1980 yılı Genel Nüfus sayımına göre 2418, 1985 yılı Genel Nüfus sayımına göre 3446, 1990 yılı Genel Nüfus sayımına göre 3901, 1997 Genel Nüfus sayımında 3095 olarak tespit edilmiştir. İlçe halkının büyük bir bölümü genellikle İstanbul, Ankara ve İzmir illerine göç etmişlerdir ve birçoguda yurtdışında bulunmaktadır.


SOSYAL YAŞAM

Azdavay bir sanayi merkezi olmadığı için bu yüzden göçün en çok yaşandıgı ilçede sosyal hareketlilik düşük seviyededir. En yoğun nüfus artışının sağlandığı dönem yaz aylarıdır. Bu dönemde Kastamonunun en hareketli ilçesi olmaktadır. İlçede özel sektör olarak maden işletmeciligi, konfeksiyon atölyeleri, orman işçiligi, hayvancılık ve küçük çaplarda tarim yapılmaktadır. Son yıllarda seracılık yaygınlaşmaya başlamış durumdadır. Bu sebeple genellikle İstanbul başta olmak üzere çeşitli büyük şehirlere göç mevcuttur. Hatta bazı köyler ve mahalleler tamamen boşaltılmış durumdadir. Ögrenci yoklugundan köy okulları kapatılmıştır.

Azdavay´da gerek ekonomik gerek kültürel ve gerekse sosyal gelişme yavaş bir seyir takip etmektedir. Bu bakımdan bir takım gelenek ve görenekler bu günün şartlarına uygun olmasada birdenbire ortadan kalkmamıştır. Günün şartları icabı bazılarının yavaş yavaş unutuldugu bazılarınında yeni biçimler aldıgı görülmektedir. Eskiden Azdavay´ın her mahallesinde bir köy odası bulunurdu. Bunlar düğün ve bayramlarda misafir ağırlamakta kullanılırdı. Çoğu zaman burada toplanan köylü çesitli eglence ve oyunlar düzenlerdi. Köyün çocuklarina burada kuran kursları açılırdı. Günümüzde yok olan bu köy odalarını canlandırmak amacıyla bazi köylerdeki halk yeniden köy odası inşa etme girişiminde bulunmaktadir ve bayramlarda köylerde toplanıp köy odalarında bayramlaşıp, hasret giderme geleneği yavaş yavaş tekrar canlandırılmaktadır.

Günümüzde halen yöresel kıyafeti kadınlarımız giymektedir. Azdavay´a mahsus olan bu kıyafet çok çesitlilik arz eder. Bu kıyafetin önlük kısmı halen ev tezgahlarında dokunmaktadır. Bağlık kısmı ise elle işlenmektedir. Azdavay oyunları adı altında yöresel oyunları halen folklör ekiplerince oynanmaktadır.

TURIZM

         Ilçe dogal güzelligi bakimindan göz alicidir. Her gelen yabancinin dikkatini çekmektedir.Konaklama tesislerinin yapilmasi durumunda dag-yayla, magara ve kis turizmi açisindan çok uygundur.


 



Devrekani Çayi'nin Karakuslu ve Kayabasi köyleri arasindan geçtigi bölümündeki kanyon oldukça görkemlidir. Çok sarp kayaliklarla kaplidir. Akarsunun geçtigi bazi yerlerde girdapli derin göller olusmustur. Iyi egitilmemis kisilerin buradan geçebilmeleri olanaksizdir. 4 km uzunlugundaki bu kanyon 6-7 saatte geçilebilmektedir. Karakuslu köyündeki Medil Magarasi da görülmesi gereken güzellikte yerlerdir. Ilçemizde Roma ve Bizanslilardan kalma bazi eski eser ve yapi kalintilarina rastlanmaktadir. Aslan heykelleri ve kabartma resimler bulunmustur. Hükümet binasi önündeki aslan ve Belediye'nin önündeki resim buna örnektir.Sula Yaylasi ve Akçasu güzel mesire yerleridir.Komsu ilçemiz Pinarbasi, magara, kanyon, tarihi eserler açisindan çok zengindir. Ilgarini Magarasi dünyanin dördüncü büyük magarasi olup tarihi uygarlik kalintilarina rastlanilmaktadir.

YÖRESEL YEMEKLERİMİZ

Yörede ekmek olarak sac üzerinde günlük olarak serme adi verilen ekmek çesidi yapilir. Sac üzerinde yapilan ekmegin tek tek olarak pisirilenine bisi denilir.Bisi olarak yapilan ekmekten börek çesitleri yapilmaktadir. Ayni ekmekten deli oglan sarigi denilen baklava çesidi yapilir. Bu ekmekten yapilan islama denilen yemek çesidinde yufkalarin arasina tavuk eti, mantar, ceviz içi de katilir.Özellikle misir unundan su ile pisirilerek hazirlanan hamurdan kasikla yuvarlak sekiller verilerek yapilan üzerine ayran, pekmez veya bal surubu dökülerek hazirlanan Malak diger adiyla köle hamuru da yöreye özgü yemek çesididir.Ormandan toplanan kabalak otu, kabak çiçegi ve pirasan sarilarak yapilan dolmalarda yöreye özgüdür.Kir bitkileri olan kizilcik, kizamik ve kusburnundan çesitli marmelat ve eksi yapilmaktadir. Kusburnu yogurdu vitamin açisindan çok zengindir.Yine ormanlardan toplanan ispit otundan yapilan yumurtali kavurma çok lezzetlidir.


GİYİM

Yöremizde erkek giyiminde yöreye özgünlük yoktur. Kadin giyiminde ise yöresel özgünlük vardir. Kizlarin ve kadinlarin giydikleri takke farkli sekilde süslenir. Takke boncuklu imik bagi ile çeneye tutturulmustur. Beyaz renkte boncuk oyali tülbent basa sarilir. Delme adi verilen islemeli kisa yelek giyilir. Bele yörede dokunan kusak sarilir. Öne de yine yörede dokunan önlük takilir. Etekleri firfirli, önü degisik süslerle süslenmis elbise giyilir.

 

GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZ

Azdavay'da yasanan göç ve son yüzyilin getirdigi teknolojik ve kültürel gelismelerin sonucu olarak gelenek ve göreneklerimizden bazilari unutulmustur. Günümüzde yapilanlar sunlardir.:

-Köylerimizde Hidrellez günü tarlada öküz kosulmaz.

-Tarlada tirmik çekme, harmanda bugday kalburlama, bahçede çapa yapma , ekmek pisirme, inek sagma, tarlada tezek kirma, bugday yikama,çamasir yikama, çocuga bakma isleri kadin isleri sayilir. Bu isleri yapan erkeklerle alay edilir.

-Dinsel bayramlarda namazdan sonra halkin uzun kuyruklar olusturup birbirleriyle bayramlasmasi güzel gelenegimizdir.

-Nisan töreninde serbet sunulur.

-Köy dügünleri üç gündür. Birinci gün kiz tarafi erkekleri damat tarafina konuk olur. Kuzular kesilir, içkiler içilir. Bu törene sandak dügünü denilir. Ikinci gün erkek tarafi kiz tarafina giderler. Bu günde yemekler yenilir. Eglence yapilir. Aksam üzeri gelin alinarak erkek evine gelinir. Buna hak dügünü denir. Üçüncü gün kiz tarafinin kadinlari damat evine giderler. Burada da verilir, eglenceler yapilir. Bu törene semet yada duvak denilir. Dügünden üç gün sonra gelin ile damat kiz evini ziyaret ederek büyüklerin elini öperler

Bu ziyarete de üç günlük adi verilir.

HALK OYUNLARI

Dügünlerde Kastamonu yöresi oyunlari oynanmakla birlikte kiz gelin çikarma sirasinda oynanan Azdavay Çiftetellisi erkeklerin oynadigi, dügünün üçüncü günü kadinlarin oynadigi Semet Karsilamasi oyunlari yöreye özgüdür.


Yorumlar (2)
ben ş.urfanın a.kale ilçesinde ikamet etmekteyim.sivas ilimizi çok merak ediyorum cenabı allah kısmet ederse inşaallah ki kısmet olur gelip sivasın kültürünü ve milletin yşayış biçimini öğrenmek ve yaşamak isterim saygılarımla hoşçakalın.sivaslılar.
salih ayhan tarafından | Sal, 06 Eki 2009 10:21:54 tarihinde yazıldı.
azdavayın kıyafetleriyle birlikde orayıda beğendim
esra çakal tarafından | Pzt, 09 Mar 2009 20:06:17 tarihinde yazıldı.





Editör Bilgileri

Toplum Sağlığı Görevlisi

TOPLUM SAĞLIĞI GÖREVLİSİ


Editöre Ulaşın

Oylama

AZDAVAYIMIZI NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ

MADENCİLİĞİ TEŞVİK ETTİREREK

TURİZM TANITIMI YAPARAK

FAKÜLTE KURDURARAK

GURBETTEKİLERE AZDAVAYDA İŞ İMKANI SAĞLAYARAK

KÜÇÜK HESAPLAR YAPMADAN SİYASETEN AZDAVAYAMIZA SAHİP ÇIKARAK

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi